کد خبر : 3720
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۱ اسفند ۱۴۰۲ - ۱:۳۵

چهارشنبه سوری؛ آیینی سنتی یا تهدید اجتماعی؟

چهارشنبه سوری؛ آیینی سنتی یا تهدید اجتماعی؟

سایت دکتر احمد مظفری : (amozafari.ir ) مراسم چهارشنبه سوری باعث نشاط و هیجان آحاد مختلف مردم جامعه به خصوص جوانان است که در صورت نبود مدیریت، این هیجان به‌وجود آمده باعث می‌شود زمینه مزاحمت شهروندان فراهم شود. به گزارش ایسنا، چهارشنبه سوری، جشنی بهاری است که پیش از رسیدن نوروز برگزار می‌شود، مردم در این روز

سایت دکتر احمد مظفری : (amozafari.ir ) مراسم چهارشنبه سوری باعث نشاط و هیجان آحاد مختلف مردم جامعه به خصوص جوانان است که در صورت نبود مدیریت، این هیجان به‌وجود آمده باعث می‌شود زمینه مزاحمت شهروندان فراهم شود.

به گزارش ایسنا، چهارشنبه سوری، جشنی بهاری است که پیش از رسیدن نوروز برگزار می‌شود، مردم در این روز برای دفع شر و بلا و برآورده شدن آرزوهایشان مراسمی را برگزار می‌کنند که ریشه آن به قرن‌ها پیش برمی‌گردد.

شاید انتخاب چهارشنبه به دلیل وجود چهار فصل سال باشد که در چهارشنبه آخر سال به پایان می‌رسد، پس می‌توان توجیه کرد که مردم برای این که چهار فصل به پایان خود رسیده است و سال جدیدی آغاز می‌شود جشن می‌گیرند و آتش که نماد روشنایی و نابود کننده تاریکی و سرماست، نقش اصلی را در این جشن بازی می‌کند.

چهارشنبه سوری یکی از آیین‌های سنتی است که متأسفانه هر ساله هنگام برگزاری این آیین به‌جای شادی شاهد بروز حوادث و خطرات ناگواری برای شهروندان هستیم، این در حالی است که با رعایت نکات ایمنی به موقع می‌توان از بروز این حوادث بطور موثری جلوگیری کرد.

برگزاری مراسم چهارشنبه آخر سال به شکل نادرست موجب شده تا روزهای پایانی سال به روزهای نگرانی و اضطراب خانواده‌ها تبدیل شود و شاهد حوادث غم بار باشیم و هر ساله با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال از گوشه و کنار کشور گزارش‌هایی مبنی بر آسیب‌های جسمی و نقص عضو افراد بر اثر استفاده از مواد محترقه می‌شنویم که همه بر اثر یک لحظه غفلت رخ می دهد.

بیشترین قربانیان چهارشنبه آخر سال کودکان و نوجوانان هستند. بنابراین بر والدین واجب است فرزندان خود را از خطرات مواد منفجره و آتش‌زا آگاه کرده و آنان را از بازی با چنین موادی برحذر دارند چرا که بهار فصل شکفتن است نه پژمردن، اما باید توجه داشت که برگزاری چنین سنتی نباید وسیله‌ای برای تهدیدسلامتی باشد و باید درنحوه برگزاری آن واستفاده ازمواد محترقه تجدید نظر کرد.

مراسم چهارشنبه سوری باعث نشاط و هیجان آحاد مختلف مردم جامعه به خصوص جوانان بوده که در صورت عدم مدیریت، این هیجان بوجودآمده باعث می‌شود زمینه مزاحمت شهروندان فراهم شده و در روزهای پایانی سال به جای شادکامی، شاهد حوادث تلخ برای شهروندان باشیم.

لازم به یادآوری است؛ با توجه به بروز هرگونه اعمال و رفتارهای ضد اجتماعی در این روز این آئین می‌تواند عاملی برای تهدید امنیت اجتماعی محسوب شود، پیشگیری از وقوع جرم، انحرافات اجتماعی ورفتارهای نابهنجار در این مراسم به منظور بهبود محیط زندگی جمعی و خانوادگی و سلامت جسمی به عنوان یکی از دغدغه‌های خانواده‌ها و دستگاه‌های متولی امنیت است.

روابط عمومی فراجا چگونگی پیشگیری از حوادث چهارشنبه سوری را اعلام کرده که در ذیل این خبر آمده است.

۱- در شادی‌ها فرزندان دلبندمان را همراهی کنیم تا همیشه نظاره‌گر خنده‌هایشان باشیم.

۲- فرزندان‌تان را در تهیه وسایل آتش‌بازی بی خطر و مفرح همراهی کنید.

۳- قطع عضو، ضـایعه‌ای جبـران ناپذیر است، با احتیاط و پرهیز از رفتارهای پرخطر، زندگی را برای خود و دیگران تلخ نکنیم.

۴- از نگهداری مواد محترقه، تهیه و ساخت وسایل آتش بازی دستی توسط فرزندان‌تان اکیدا خودداری کرده و نظارت بر موضوع را جدی بگیرید.

۵- سرود شاد زندگی را در صدای مهیب نارنجک و مواد محترقه به سکوت و غم تبدیل نکنیم.

۶- از نگهداری مواد محترقه و وسایل آتش بازی (حتی وسایل و مواد استاندارد) در نزدیکی وسایل حرارتی و برقی خودداری شود.

۷- حتی الامکان برای روشن کردن آتش از محل‌های تعیین شده توسط شهرداری منطقه استفاده کنید.

۸- در هنگام برپایی آتش در داخل یا خارج از ساختمان از دسترسی به کپسول اطفاءحریق و جعبه کمک‌های اولیه اطمینان حاصل کنید.

۹- مـراقب رفتـارهای خطـرناک و نـاهنجار افـراد بوده و در صورت لزوم مراتب را به واحدهای گشت انتظامی و یا پلیس ۱۱۰ اطلاع دهید.

۱۰-از سـوزاندن وسایل یا مواد غیر متعارف مانند کپسول گاز، لاستیک و آمپول واستفاده از مواد آتش زا نظیر بنزین، الکل، کاربیت و مانند آن جدا خودداری کنید.

۱۱- با ایجاد سرو صدای ناهنجار و مهیب شادکامی خودرا به تلخ کامی دیگران تبدیل نکنید.

۱۲-از برپایی آتش در معابر باریک و در نزدیکی پست‌های برق یا ایستگاه‌های تقلیل فشار گاز و پارکینگ‌های عمومی خودداری کنید.

۱۳- از برپایی آتش‌های حجیم و غیر قابل مهار خودداری شود.

۱۴- حتی‌المقدور با ریختن مقداری خاک در زیر محل برپایی آتش، از آسیب رساندن به سطح آسفالت معابر خودداری شود.

۱۵-سوختگی بسیار دردناک است، با بی احتیاطی خود لحظات شاد را به درد و رنج همیشگی تبدیل نکنید.

۱۶- با رعایت حقوق شهروندی از پرتاب نارنجک و مواد محترقه به ساختمان‌ها که موجب آسیب رساندن و بد منظر کردن آنها و سیمای شهرمان می‌گردد، خودداری شود.

۱۷-تبلیغات مناسب رسانه‌ای برای اطلاع رسانی نکات ایمنی و پخش برنامه‌های مهیج از تلویزیون در ساعات مراسم چهارشنبه سوری از تبعات خطرناک بازی با مواد محترقه کم می‌کند.

۱۸-مراقب باشید افراد خانواده تان خصوصا کودکان و افراد مسن در این ایام از خانه خارج نشوند.

۱۹-به‌دلیل نورهای خیره کننده وپرتاب ترکش‌های مواد محترقه بسوی چشم از دیدن مراسم آتش بازی از فاصله نزدیک خوداری کنیم.

۲۰-تا حد امکان در معابری که ترقه منفجر می‌کنند حاضر نشوید و یا عبور نکنید.

۲۱-پس از شناسائی عاملین فروش مواد محترقه آن‌ها را به مراجعه انتظامی معرفی کنید.

۲۲-با توجه به اینکه دانش آموزان بیشترین فعالیت را در این قبیل مراسم‌ها دارند لازم است که در مدارس تذکرات ایمنی به آنها گوشزد شود.

۲۳-در این روزها برای یک بار هم که شده به اورژانس بیمارستان‌های چشم این شهر سری بزنید تا اوج فاجعه رعایت نکردن مسائل ایمنی آتش، آتش بازی، ترقه، و انفجار و… را از نزدیک ببینید.

۲۴-پس از پایان مراسم در نظافت محله با کارگران شهرداری همکاری کنید.

و اما توصیه‌های ویژه چهارشنبه آخر سال:

برگزاری مراسم چهارشنبه آخر سال به شکل نادرست موجب شده تا روزهای پایانی سال به روزهای نگرانی و اضطراب خانواده‌ها تبدیل شود و شاهد حوادث غم بار باشیم.

چون بیشترین قربانیان چهارشنبه آخر سال کودکان و نوجوانان هستند، بنابراین بر والدین واجب است فرزندان خود را از خطرات مواد منفجره و آتش‌زا آگاه کرده و آنان را از بازی با چنین موادی برحذر دارند چرا که بهار فصل شکفتن است نه پژمردن.

و چند توصیه برای نوجوانان و جوانان:

آیا می‌دانید انفجار تنها ۲۵۰ گرم مواد محترقه می‌تواند علاوه بر تخریب شدید یک ساختمان، منجر به شکسته شدن شیشه‌های ساختمان‌های مجاور شود؟

آیا می‌دانید همه ساله گزارشات تکان دهنده‌ای از نابینایی و ناشنوایی کودکان، سکته‌های قلبی در افراد مسن و سقط جنین در زنان باردار دریافت می‌شود که فقط به خاطر چند لحظه شادی و هیجان از سوی برخی افراد….اتفاق می‌افتد؟ آیا می‌دانید بی توجهی و اهمیت ندادن به تذکرات و اخطارها، عاقبت جبران ناپذیری در بر خواهد داشت؟

آیا می‌دانید هر عملی که باعث اخلال در نظم شود جرم تلقی می‌شود و دارای مجازات است؟پس با احساس مسئولیت اجتماعی از اعمال خلاف برخی افراد ناآگاه در چهارشنبه آخر سال جلوگیری نمائید و مواظب عمل و حرکت خویش باشید تا به ارزش‌ها و عفت عمومی جامعه خدشه‌ای وارد نشود.

پس:

از دست زدن به اشیاء مشکوک وناشناخته خودداری کرده و در لحظات شیرین سال نو با حوادث ناشی از موارد محترقه کام خود را تلخ نکنید.

بازی با مواد محترقه و آتش‌زا ابتدا سلامت خود وسپس سلامتی دوستان و خانواده‌تان را تهدید می‌کند، در آستانه سال نو، خانواده خود را به سبب اعمال غلط اندوهگین کنید.

از قرار دادن ترقه، وسایل آتش بازی، ظروف خالی، حشره کش‌ها، کپسول‌های کوچک گاز، قطعات ایرانیت و غیره در آتش به منظور ایجاد صدای انفجار خودداری کنید.

هدف از برگزاری مراسم سنتی چهارشنبه آخر سال یک تفریح خانوادگی است بنابراین از ایجاد آتش سوزی‌های بزرگ نمایشی و سوزاندن آشغال‌های منزل و آلوده کردن هوای شهر خودداری کنید.

و آداب و رسوم و سنت‌های خود را دستخوش پیرایه‌های خرافی نسازید.

قانون چه می‌گوید؟

به استناد قانون مجازات اسلامی هر گونه قاچاق، خرید و فروش و … مواد منفجره و محترقه بطور غیر مجاز جرم محسوب و مرتکب آن به مجازات مندرج در قانون محکوم می‌شود.

ماده ۶۱۸ قانون مجازات اسلامی:

هر کسی با هیاهو، جنجال ، حرکات غیر متعارف یا با تعرض با افراد، مخل نظم و آرامش عمومی شود و یا مردم را از فعالیت باز دارد، به حبس از سه ماه تا یک سال و ۷۴ ضربه شلاق محکوم می‌شود.

شهروندان گرامی:

با توجه به نزدیک شدن چهارشنبه آخر سال و به منظور جلوگیری از حوادثی از قبیل آتش سوزی، خسارت مالی و جانی تقاضا می‌شود تمام مراتب قانونی و شرعی را رعایت و از استفاده مواد محترقه و آتش‌زا جدا خودداری کرده و در صورت مشاهده هر گونه تخلف، مراتب را سریعا به پلیس ۱۱۰ اطلاع دهید.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.